Fayrouz komt veel voor in politiedossiers: 'Dé stamkroeg van Mocro Mafia'

De shishalounge Fayrouz heeft op zijn zachtst gezegd een bedenkelijke reputatie. Het staat bekend als een ontmoetingsplaats voor criminelen waar bijvoorbeeld ook Staatsliedenbuurt-doelwit Benaouf A. veel kwam.

"Deze tent komt veel voor in de politiedossiers", weet onderwereldexpert Marijn Schrijver. "Het is de stamkroeg van een kamp in het langslepende conflict binnen de Mocro Mafia."

In maart 2014 werd de 30-jarige Mohamed El Mayouri om de hoek op de Karperweg doodgeschoten. Hij had de avond doorgebracht in het waterpijpcafé.

Lees ook: Hoofd gevonden voor shisha lounge Fayrouz Amstelveenseweg

Vorig jaar zijn twee mannen veroordeeld tot zes en zeven jaar celstraf voor het voorbereiden van een liquidatie. Zij stonden enige tijd bij Fayrouz te posten en werden aangehouden.

In de auto werden een automatisch vuurwapen, een kogelwerend vest, twee handvuurwapens en brandbare vloeistof gevonden. Wie de twee op het oog hadden, is nooit duidelijk geworden.

Lees ook: 'Gevonden hoofd is van 23-jarige Nabil Amzieb'

Het leek zo rustig

"Er zijn niet zoveel shishalounges in Amsterdam maar er worden wel veel gesloten. De loep van de politie ligt enorm op shishalounges", gaat Schrijver verder.

"Ik zeg niet dat je dit moet sluiten. Maar het is wel opmerkelijk dat je hier ongemerkt een hoofd voor de deur kan neerleggen." 

Met de lugubere liquidatie lijkt er een nieuw hoofdstuk te zijn begonnen. En dat terwijl de politie niet zo heel lang geleden de hoop uitsprak 'dat het rustig was'.

"Toen ik dat hoorde, wist ik het meteen. Hier gaan ze spijt van krijgen. Je had deze afschuwelijke liquidatie niet nodig om te weten dat er nog volop dingen gaande waren", aldus Schrijver.

"Achteraf is het misschien niet de meest handige uitspraak geweest. Maar dit heb ik in dit conflict niet eerder gezien. Dit doet denken aan films, Mexicaanse toestanden. Je verwacht niet dat dit in Amsterdam gebeurd. Mensen fietsen op weg naar hun werk langs zoiets lugubers."

Lees ook: Toevallige vondst BMW vol wapens met behulp van verkeerscamera

Tip de redactie