Politie jaagt op voortvluchtige Britse criminelen

Met vijf nieuwe namen en foto's van voortvluchtige Britse criminelen is Operation Return dinsdag nieuw leven ingeblazen.

Het project, waarin de Britse en Nederlandse politie samenwerken om voortvluchtige Britten in Nederland te vinden, bestaat al een paar jaar. Maar nog altijd weten Britse criminelen ons land- en vooral Amsterdam - goed te vinden.

Ze blijken goed te gedijen in het criminele milieu. Zelfs zo goed, dat ze hier vaak hun criminele bestaan voortzetten. 

"You can run, but you can't hide. In the end, we will hunt you dan and find you", met deze ronkende, Amerikaans aandoende, woorden waarschuwde Olivier Dutilh de voortvluchtige Britten dinsdag.

De chef van de regionale recherche Amsterdam stelde vooral in te zetten op het tegenwerken van zogenaamde facilitators. Legale bedrijven, zoals autoverhuurders of spy-shops, die het leven van de criminelen hier makkelijker maken. "Dit gaan we tegen. Dat helpt enorm, daarmee wordt het bereik van deze voortvluchtige mensen een stuk kleiner."

Bekijk video:

Uitvalsbasis

De lijst met voortvluchtige Britten werd dinsdag dus met vijf namen uitgebreid. Van vermeende moordenaars, tot drugshandelaren. Nederland, en met name Amsterdam, blijken populaire plekken. "Als je een crimineel bent die bijvoorbeeld drugs wil exporteren naar Engeland, dan is Amsterdam geen verkeerde plek", stelt  Dave Allan van het international Crime Bureau NCA.

Er zijn hier veel facilitators en er is een grote Britse gemeenschap, waar ze in op kunnen gaan.

Lees ook: Lijst Britse 'Most Wanted' aangevuld met vijf nieuwe criminelen

Tip de redactie