App Amsterdams hartcentrum helpt patiënten met hartritmestoornissen

Het hartcentrum van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam heeft een speciale app ontwikkeld voor patiënten met hartritmestoornissen.

De app meet de hartslag en laat vervolgens direct weten of er ook echt sprake is van een stoornis. Daarmee voorkomt het vaak veel zorgen bij patiënten en bespaart het ze ook heel wat ritjes naar het ziekenhuis.

Patiënten kunnen hun hartslag meten door hun wijsvinger een minuut lang voor de camera te houden. Na die minuut vertelt de app hoe het met het hart staat en of de patiënt zich echt zorgen moet maken. Volgens de hartafdeling van het ziekenhuis leert de ervaring dat patiënten het zelf moeilijk kunnen inschatten.

'Er zijn veel mensen die angstig zijn en die het gevoel hebben dat ze last hebben van ritmestoornissen. De vraag heb ik het nou wel of niet. De app kan daar dan duidelijkheid in geven', aldus cardioloog Jonas de Jong.

Bekijk video:

Storingen

De Jong: 'De app kan op zich betrouwbaar meten, maar het is wel heel gevoelig voor storingen. Dus als je je telefoon beweegt, of je vinger beweegt ten opzichte van de camera, dan gaat de meting mis. Dan kan de app dus onterecht zeggen dat er een ritmestoornis is. Daar zijn we nog wel mee bezig om dat te verbeteren.'

Ondanks dat de app nog storingsgevoelig is, is patiënt Jeremy Stevens er over te spreken. 'Ik kan redelijk goed en snel gemonitord worden en dat doet ook wat met je. Zeker in zo'n lange tijd dat je toch wel redelijk onzeker kan zijn.'

Tip de redactie