Rente Stadsbank van Lening flink omhoog

Wie geld wil lenen bij de Stadsbank van Lening, moet meer rente gaan betalen. Dit omdat er te weinig geld bij de bank binnenkomt.

Dat heeft het stadsbestuur besloten. De rente gaat vanaf 14 maart 2016 bij nieuwe beleningen omhoog van 12,6 procent naar 15 procent per jaar, een verhoging van 2,4 procentpunt dus. Het percentage van lopende beleningen kan niet aangepast worden. Ook wordt er een reclamecampagne gestart om nieuwe klanten te trekken.

Amsterdammers die krap bij kas zitten kunnen bij de bank een lening met onderpand afsluiten. De inkomsten van de Stadsbank van Lening vallen echter tegen, met name door de lagere goudprijs. Daardoor is goud dat als onderpand dient minder waard, kan er minder uitgeleend worden en komen er dus minder inkomsten uit rente binnen. 

Omgerekend per maand is het rentetarief nu 1,05% en wordt het 1,25% per maand. Er zitten volgens het stadsbestuur wel enkele gevaren aan de verhoging. Zo zou het klanten kunnen afschrikken, zou het voor een aantal klanten lastiger kunnen worden om hun beleningen terug te betalen en is de ontwikkeling van de goudprijs onvoorspelbaar.

Lees ook: PvdA ziet niets in bezuinigingen bij Stadsbank

Tip de redactie