Een kunstwerk in een van de vitrines van metrostation Wibautstraat is dit weekend afgeplakt door het GVB omdat het eruit zag als een rouwhoek voor Albert Verlinde.

Kunstenaar Jordy Koevoets wilde met zijn installatie In Memoriam: de dood van een roddelkoning een statement maken tegen de 'de onmetelijke en verzengende banaliteit en absurditeit van de huidige consumptie- en mediamaatschappij.'

De kunstenaar zegt dat hij zijn pijlen niet zo zeer gericht heeft op Albert Verlinde, maar dat de roddelkoning echter wel als symbool staat. 'Weg gluiperige glimlach, weg schijnheilig gezicht; het is gedaan met de dagelijkse zelfbevlekking. Lieve Albert, we hebben van je genoten zolang het duurde...'

Toen het GVB er via via achterkwam wat er in de inkijk was geplaatst, is er toch besloten om het werk onzichtbaar te maken. 

Kwetsend

'GVB hecht grote waarde aan vrijheid van kunstuitingen in openbare ruimtes, maar in dit geval was het werk dusdanig kwetsend voor een bepaald persoon dat wij tot deze ongebruikelijke beslissing zijn gekomen', laat een woordvoerder van de vervoerder weten.

De organisatie achter invulling van de vitrines, Polderlicht, meldt op haar website dat de directeur van het GVB door RTL Boulevard is gebeld. De vitrines zijn snel afgeplakt met zwarte tape.

Vreemd

Maker Koevoets zegt niet te begrijpen dat het GVB zich aan zijn kunstwerk stoort en noemt het afplakken ervan een 'slechte actie'.

'Aan de ene kant wil het GVB zich binden aan de kunst. Maar zodra het een beetje gaat irriteren, wordt het meteen verboden. Dat vind ik vreemd'.