Toeristen zijn er dol op: de talloze yoghurtbars, nutellawinkels en kaaszaken die Amsterdam al rijk is. En binnenkort opent er een nieuwe publiekstrekker in onze stad. Er komt een gespecialiseerde pindakaaswinkel in de Czaar Peterstraat. Is dat nou een goed idee?

Ondernemer Michiel Vos gaat verschillende smaken pindakaas verkopen in zijn nog te openen winkel.

Denk daarbij aan zout en karamel, rozijn-venkel, kokos, honing walnoot, pure chocolade, pindakaas met koffie en pittige pindakaas. Vos verwacht er niet rijk mee te worden. Hij doet het vooral uit liefhebberij, vertelde hij deze week in het Algemeen Dagblad

Aaibaar

Toch past het plan van Vos wel bij de wens van consumenten, denkt foodwatcher Anneke Ammerland. Tegen website De Ondernemer zegt zij dat consumenten weg willen van standaard.

'We vallen en masse voor aaibare, toegankelijke producten als pindakaas', zegt ze. 'Zoals ook de repen van Tony's Chocolonely en Nutella die een lieve, magische uitstraling hebben. We zien al genoeg negatieve dingen en daarom willen we het in onze vrije tijd en bij het shoppen vooral leuk en apart hebben'.

'Een pizza met Nutella kunnen bestellen hoort erbij', vindt Ammerland. 'Net als een Nutella-festival bijwonen. En ook een pindakaasproeverij is een nieuwe, betaalbare beleving. Als je dit als ondernemer goed uitvent en er een mooi logo bij bedenkt, zit je gebakken'.

Lutjebroek

Retaildeskundige Carin Frijters denkt dat een pindakaaswinkel alleen kans van slagen heeft in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. 'Het zal moeilijker zijn om die in Lutjebroek van de grond te tillen', merkt ze op. 'Daarvoor ontbreekt publiek'.

Ondernemer Michiel Vos hoopt over een à twee maanden zijn winkel te openen. Een potje pindakaas in zijn winkel gaat tussen de vier en vijf euro kosten ('zes voor een bijzondere variant').