Een dief heeft een onbeveiligde harde schijf met patiëntengegevens van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gestolen. De gegevens werden in december uit de auto van een medewerker gestolen.

De medewerker, een onderzoeker, heeft dit pas onlangs aan het ziekenhuis gemeld. Op de schijf staan gegevens van 781 patiënten, van wie 199 in leven zijn. Zij zijn vandaag geïnformeerd door hun arts.

De schijf is uit de kofferbak meegenomen, samen met andere persoonlijke spullen van de onderzoeker. Het ziekenhuis, dat patiënten met kanker behandelt, vermoedt dat de dief niet uit was op de gegevens. De schijf is nog niet teruggevonden.

Door de bestanden te kopiëren en mee te nemen uit het ziekenhuis heeft de onderzoeker de regels van het ziekenhuis overtreden. Zijn contract wordt daarom niet verlengd, zegt een woordvoerder. 'Hij gaat het instituut zeer binnenkort verlaten.'

Op de schijf staan kopieën van bestanden van het ziekenhuis. Het is versleutelde informatie over de deelname van de patiënten aan wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast staan er ook rapportages op over de experimentele behandelingen van patiënten. Daarbij staan ook persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum, het type tumor en de voortgang van de behandeling.

Volgens het ziekenhuis heeft de diefstal geen invloed op de behandeling van de patiënten. 'De kwaliteit van de behandeling is op geen enkele manier beïnvloed. Ook lopend wetenschappelijk onderzoek kan zonder consequenties doorgaan.'

Patiënten die zich zorgen maken, kunnen bellen naar het ziekenhuis. Daarnaast worden diverse informatiebijeenkomsten voor patiënten georganiseerd. De vermissing van de harde schijf is gemeld bij de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ).