Een proef met apps om files te ontwijken in Amsterdam en omgeving bleek aan te slaan bij automobilisten. 

Afgelopen jaar maakten 40.000 bestuurders in de hoofdstedelijke regio gebruik van de apps, waarmee ze in hun auto individuele verkeersinformatie en adviezen over de route ontvingen. Zij maakten bij elkaar 1 miljoen ritten.

Forenzen in de regio Amsterdam en bezoekers van grote evenementen konden vier gratis apps downloaden. Daarmee kregen ze onderweg een advies over de route dat steeds werd aangepast aan de actuele situatie op de weg en de bestemming van de automobilist. Ruim de helft van de deelnemers volgde het advies op.

Slimme verkeersinformatie

De proef was een samenwerking van Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de stadsregio. Volgens deze partijen deden nooit eerder zoveel mensen mee aan een proef met slimme verkeersinformatie.

Ze wilden testen of de apps de doorstroming van het verkeer in drukke regio's kunnen verbeteren. Dat gebeurde inderdaad bij grote evenementen in Amsterdam-Zuidoost, blijkt uit een evaluatie. Het verkeer werd beter gespreid over de aanvoerwegen en parkeerplekken. Bezoekers van evenementen waren daardoor sneller op de plaats van bestemming.

Bij het woon-werkverkeer was het effect minder duidelijk. Hiervoor waren er te weinig deelnemers op de verschillende fileplekken en filemomenten. Volgens de overheden bieden de apps meer mogelijkheden voor verkeerscentrales om het verkeer te regelen en de doorstroming te bevorderen, aangezien veel automobilisten het advies opvolgen.