Matt Cornell is woedend op de Amsterdamse politie. Hij zat 34 uur vast omdat de politie hem verdenkt van het plaatsen van een nepbom voor aanvang van de Pegida-demonstratie.

Afgelopen vrijdag trapten zes agenten in burger de deur van de woning van Matt Cornell in en werd hij van zijn bed gelicht. 'Ik had geen idee waarom al die politieagenten in mijn huis stonden. Toen ze me vragen stelden over de nepbom, zei ik meteen dat ik er natuurlijk niks mee te maken had', vertelt Matt tegen AT5. 

Volgens Matt zeiden de agenten dat hij was aangehouden op basis van drie dingen. Zijn politiek activisme zoals dat te lezen is op onder andere zijn Twitterpagina, de Starbucksbeker met de naam 'Matt' die gevonden werd in de fietstas waar de nepbom in zat en een anonieme tip van iemand die beweerde dat hij het moest zijn. 

Kwaad

'Ik heb nog nooit eerder vastgezeten', zegt hij. 'Ik had geen idee waarom ik verdacht werd. Toen ik vrijgelaten was en me realiseerde dat al mijn computers en telefoons zijn doorzocht, was ik kwaad. Omdat ik het gevoel had dat mijn privacy is aangetast terwijl er weinig bewijs was en omdat ik een bepaalde mening heb.'

Matt werd vrijgelaten toen de tweede Pegida-demonstratie, op 27 februari, afgelopen was. 'Ik ben vrij om te gaan en staan waar ik wil. Ik heb het echt het idee dat ze me niet meer beschouwen als verdachte. Aan de andere kant, ik heb geen bevestiging gekregen dat de zaak over is. Ik voel dat ik niet helemaal niet meer verdacht wordt.' 

De politie bevestigt dat Matt Cornell is opgepakt. Hij blijft formeel verdachte zolang het onderzoek loopt. 

Matt aangehouden om nepbom bij Pegida-demo
Matt aangehouden om nepbom bij Pegida-demo

Lees ook: Pegida-protest valt door verdacht pakketje in het water

Lees ook: Pegida-protest valt door verdacht pakketje in het water