Het Openbaar Ministerie wil de politieagent die in augustus 2014 de destijds 28-jarige Marvin neerschoot bij een aanhouding in Zuidoost vervolgen.

Het schietincident gebeurde op zondagochtend 3 augustus 2014. Even daarvoor heeft Marvin ruzie gehad met zijn ouders. Zijn stiefvader belt de politie, maar als twee agenten bij de woning aankomen, blijkt er niets meer aan de hand. Ondertussen loopt Marvin op het Anton de Komplein in Zuidoost. Daar komt hij dezelfde twee agenten tegen die eerder bij de woning van zijn ouders waren.

De agenten spreken Marvin aan en vragen hem om zijn identiteitsbewijs. Maar Marvin kan zichzelf niet legitimeren. Op dat moment komen er nog twee agenten bij. Marvin verzet zich bij zijn aanhouding en er ontstaat een chaotische situatie.

'Hij lag al op de grond'

'Dat Marvin op dat moment kon worden aangehouden, betwist ik niet', aldus zijn advocaat Ferre Dijkers. Hij beaamt ook dat Marvin beter had moeten meewerken. 'Maar we hebben het over een jongen die zich niet kon legitimeren. Er was al pepperspray gebruikt. Bovendien lag hij op de grond toen één van de agenten hem in zijn been schoot. Dan zijn alle grenzen wat mij betreft overschreden'.

Omdat hij op de grond lag, kwam de kogel via Marvin's been in de enkel van zijn andere been terecht. Pas ruim een half jaar later kon de kogel worden verwijderd. Marvin deed al in oktober 2014 aangifte tegen de schietende politieagent. Zijn verwondingen hebben verstrekkende gevolgen gehad, hij is arbeidsongeschikt en loopt nog altijd met een loopstok.

Agent maakte fouten

De Rijksrecherche heeft, zoals gebruikelijk bij wapengebruik door agenten, het incident onderzocht en geconcludeerd dat de betreffende agent fouten heeft gemaakt. 'Het vuurwapengebruik was niet rechtmatig. De betrokken politieman zal zich hiervoor bij de rechter moeten verantwoorden.'

Het OM is dus voornemens om de man te vervolgen maar heeft nog geen definitief besluit genomen. De advocaat van de agent was vandaag niet in staat om te reageren.