Er zijn fors meer gevallen van mishandeling, bedreiging en beroving geregistreerd in de trams, bussen en metro's van het GVB.

Het aantal gevallen is in 2015 met 23,7 procent gestegen, van 269 in 2014 naar 333. "Elk geval is er natuurlijk één te veel. De veiligheid van de reiziger en ons personeel komt voorop, staat altijd op nummer 1", stelt een woordvoerster van het GVB. "Maar dit heeft continu onze aandacht, in samenwerking met de politie zijn er ook al maatregelen genomen."

In 2015 is er zes keer een personeelslid bedreigd met een wapen (drie in 2014). 43 keer gebeurde dat zonder wapen. Dat is een stijging 53 procent.

Scheldpartijen

Liefst 1499 keer werd GVB-personeel uitgescholden of beledigd door een passagier:, gemiddeld ruim vier keer per dag dus. In 2015 zijn er 167 gevallen van vandalisme of graffiti genoteerd, dat zijn er vijftien procent meer dan het jaar ervoor. 

Het aantal incidenten op zich is in zijn geheel licht toegenomen. "Maar het aantal incidenten per reiziger is gelukkig wel afgenomen, het aantal reizigers steeg harder dan het aantal incidenten."

Bussen van het GVB zijn recentelijk het doelwit geweest van meerdere overvallen. Eén overvaller gebruikte daarbij zelfs een shotgun. Onder chauffeurs wordt de roep om maatregelen steeds sterker. Het GVB stuurt buschauffeurs al met minder contant geld op pad. Mogelijk wordt het in de toekomst mogelijk om draadloos te betalen.