De geboren Groninger Wim Pijbes moest toen hij directeur werd bij het Rijksmuseum om leren gaan met Amsterdammers. Hij ziet ze vooral als moeilijke en ingewikkelde mensen.

"Het is I Amsterdam: eerst ik, dan de stad. Dat zit diep in deze stad. Het individualisme is hier nou eenmaal één van de karaktereigenschappen van het Amsterdamse DNA. Allemaal heel charmant, maar dat is iets anders dan hand-in-hand kameraden", vertelt Pijbes die dinsdag zijn vertrek bij het Rijksmuseum aankondigde.

Ook van het geluid van fietsers in de tunnel onder het museum wordt Pijbes vast nog 's nachts zwetend wakker. Hij wilde de onderdoorgang het liefst fietsvrij houden, maar stuitte daarbij op een haast onneembare vesting: de Amsterdamse fietsenlobby. De Amsterdammer moest en zou er doorheen fietsen.

"Hij heeft heel wat overhoop gehaald", blikt Marjolein de Lange van de Fietsersbond terug. Hij begon opnieuw de discussie die al afgesloten was. Dat is wel jammer. Die discussie heeft er uiteindelijk toe geleid dat het geworden is zoals het nu is, wat eigenlijk in 2005 ook al zo was", aldus De Lange.

De tijden van discussies met Amsterdammers zijn nu voorbij voor Pijbes, hoewel zijn nieuwe Museum Voorlinden wel langs een hele populaire fietsroute ligt.

Bekijk video:

Pijbes vond Amsterdammers best lastig
Pijbes vond Amsterdammers best lastig