Wim Pijbes gaat zich na zijn vertrek bij het Rijksmuseum opnieuw bezighouden met de opening van een museum. Vanaf komende zomer gaat hij leiding geven aan Museum Voorlinden in Wassenaar.

Dit museum voor hedendaagse kunst is nog in aanbouw en moet in september opengaan. Het is een particulier museum van Joop van Caldenborgh, oprichter van chemiebedrijf Caldic. Het ligt op een landgoed van 40 hectare op de grens met Den Haag en omvat ook een groot natuurgebied met grasland, waterpartijen, bos en duinen. 

Caldenborgh is één van de grootste privéverzamelaars van beeldende kunst in Nederland en hij heeft een museum laten bouwen om zijn collectie in onder te brengen. De verzameling telt duizenden objecten en beslaat een veelheid aan disciplines, variërend van schilderkunst, fotografie en beeldhouwkunst tot installaties, videokunst en kunstenaarsboeken.

Behalve de presentatie van de collectie komen er drie tot vier tentoonstellingen per jaar. Het museum opent met een tentoonstelling over de Amerikaanse schilder Ellsworth Kelly (1923-2015).

Lees ook: Wim Pijbes vertrekt als hoofddirecteur van Rijksmuseum