Eén op de drie Amsterdammers neemt weleens een duik in het open water in de stad. Goed nieuws dus dat er extra zwemplekken gaan komen.

De gemeente meldt dinsdag dat de nieuwe non-officiële zwemplekken aan de Amstel en bij de Sloterplas gerealiseerd gaan worden. Waar precies is nog niet duidelijk, maar volgens een woordvoerder van de wethouder komt er eentje bij Park Somerlust aan de Amstel. De andere locaties zijn nog in onderzoek.

Grachten

De grachten worden ook nog gebruikt als zwemplek, maar zijn een stuk minder populair dan de open wateren in de stad: zo'n vijf procent van de inwoners zwemt in de grachten. Vies water is de voornaamste reden om ergens niet te gaan zwemmen, zo ook voor de grachten.

Wethouder Udo Kock van Waterbeheer: ’Amsterdammers houden van het water in hun stad. Zwemmen en andere vormen van waterrecreatie worden steeds populairder. Zonder de veiligheid uit het oog te verliezen gaan we ervoor zorgen dat er op meer plekken gezwommen kan worden in stadswater, zoals in de Amstel.’

Waterkwaliteit

Over de grachten gesproken; die worden steeds schoner. Volgens de gemeente is de waterkwaliteit nog nooit zo goed geweest. Dat komt mede door de verplaatsing van de zuivering van het rioolwater en door het aansluiten van woonboten op de riolering. Het zwemmen in de grachten kan echter nog steeds gezondheidsklachten opleveren, vandaar dat het nog steeds afgeraden wordt.