De man die twee weken terug een gebiedsverbod opgelegd kreeg omdat hij op een liquidatielijst zou staan, is de 22-jarige Omar A. 

Hij is de broer van Adil A. die tot levenslang is veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de Staatsliedenbuurt-liquidaties.

Het gebiedsverbod dat Omar A. kreeg opgelegd, hield volgens het Parool in dat A. zich niet mocht laten zien in de omgeving van waterpijpcafé Dina Lounge in de Marnixstraat. 

Het gebiedsverbod was volgens politiecommissaris Pieter-Jaap Aaalbersberg nodig omdat 'er echt sprake was van een dreiging van een liquidatie'. 'Als hij daar wel komt, wordt hij door ons aangehouden. Puur omdat de dreiging zo groot is', zei hij in het AT5-programma Het Verhoor. 

'Dit zijn geen lieve slachtoffers. Wij praten over mensen die weten dat ze op liquidatielijsten staan. Desondanks kiezen ze er niet voor om met de politie samen te werken en openheid van zaken te geven. Doordat ze aanwezig zijn in sommige gebieden vormen ze een risico voor Amsterdammers. Ja, het is een potentieel slachtoffer, maar wel eentje die er zelf voor kiest om actief te blijven in het milieu.'

'Wees niet te precies met tijden'

De jongere broer van Adil A. kwam zelf ook voor in het onderzoek naar de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, zo werd zijn DNA aangetroffen in de Audi die werd gebruikt. Omar A. zou zijn broer tijdens de rechtszaak ook hebben geholpen met het beïnvloeden van getuigen.

Volgens het Openbaar Ministerie kreeg hij tijdens bezoeken miniscule briefjes van Adil toegestopt. 'Wees niet te precies met tijden', stond er onder meer op de papiertjes. Ze waren gericht aan mensen met wie Adil op de dag van de liquidaties in een 'kniphuis' wiet had geproduceerd. Ook zou Adil A. hebben gezinspeeld op een ontsnappingspoging. 

Lees ook: Politie legt potentieel liquidatie-slachtoffer gebiedsverbod op

Lees ook: [Video] Adil 'Kinker' A. sprak via minuscule briefjes met kornuiten