Elco Gjaltema (36), die twee weken geleden werd doodgeschoten op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam, zou zijn vermoord vanwege een mislukt drugstransport. De moord zou dus geen vergissing zijn geweest.

Een drugsbende heeft hem verantwoordelijk gehouden voor een mislukt transport naar Engeland enkele maanden geleden, meldt crimesite op basis van een goed ingevoerde bron.

Gjaltema zou bij dat transport hebben bemiddeld, waarop verschillende soorten drugs zaten, zoals cocaïne en pillen. Hij zou de schakel zijn geweest tussen de drugsbende die de drugs leverde en de transporteur die de lading naar Engeland vervoerde.

Vergelding

De partij van veertig kilo arriveerde niet in Engeland en bleek onvindbaar. De drugsbende zou van Gjaltema douane- en ladingspapieren hebben geëist. Omdat hij deze niet kon tonen, werd hij ervan verdacht de drugs geript te hebben. Zijn dood zou hiervoor een vergelding zijn geweest.

Gjaltema werd van dichtbij doodgeschoten terwijl hij in zijn auto zat op de Oostelijke Handelskade. Na de schietpartij trof de politie in Duivendrecht een brandende auto aan, dat waarschijnlijk de vluchtauto van de dader of daders is geweest.

De vriendin van Gjaltema zei tegen AT5 ervan stellig te zijn overtuigd dat de moord een vergissing is. De politie houdt rekening met alle opties, ook met het scenario van een persoonsverwisseling.

Via Opsporing Verzocht was de politie op zoek naar getuigen en mensen die meer kunnen vertellen over het leven van Gjaltema.