Donderdag is de herdenking van de Februaristaking die precies 75 jaar geleden is. Om dit bijzondere moment te herdenken staat al het openbaar vervoer in de stad om 11.00 uur stil, net als dat in 1941 het geval was.

De inwoners van Amsterdam waren woedend om de toenemende agressie tegen de Joodse gemeenschap in de stad en uiteindelijk de eerste razzia.

Hierbij werden ruim 427 Joden opgejaagd, opgepakt en gedeporteerd naar het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthauzen. Dit was de druppel: Amsterdammers legden op 25 februari 1941 massaal het werk stil als protest tegen de nazi-bezetter.

Later bleek dit een uniek protest in heel bezet Europa. De dag erna werd de staking hardhandig neergeslagen, waarna de maatregelen tegen het joodse volk nog strenger werden.

Openbaar vervoer Amsterdam stil
Openbaar vervoer Amsterdam stil

Herdenking

Deze gebeurtenis wordt dus vanochtend herdacht door het stilzetten van het OV. Dit gebeurde toentertijd ook, zo wist men dat er echt wat gaande was in de stad. Om 16.00 uur is er een herdenking bij De Dokwerker op het Jonas Daniel Meijerplein, met onder andere nabestaanden en betrokkenen, koning Willem-Alexander en burgemeester Eberhard van der Laan.