De gemeente is het oneens met de rechterlijke uitspraak waarin een streep werd gehaald door opgelegde boetes wegens onderverhuur aan toeristen.

Drie forse straffen van in totaal 72.000 euro hoeven voorlopig niet betaald te worden omdat Amsterdam iets vergeten was aan te passen in de regelgeving.

Woensdagochtend reageerde wethouder wonen Laurens Ivens voor het eerst, en redelijk laconiek, op de zaak. 'Mijn indruk is dat de stadsregio wel degelijk een zorgvuldig proces heeft doorlopen bij het opstellen van de huisvestingsverordening.'

Bekijk de reactie van Ivens:

Bodemprocedure

Zorgvuldig zegt de gemeente, maar daar denken advocaten waarschijnlijk anders over. Er wordt nu een zogeheten bodemprocedure gevoerd.

Dat kan nog wel maanden gaan duren. Mocht die wel verloren worden kan het Amsterdam honderdduizenden euro's aan opgelegde boetes kosten. Hoewel de gemeente daar dus niet zo bezorgd over is, is GroenLinks dat wel.

Zesduizend

'Ik blijf het belangrijk vinden dat het voor de toekomst opgelost is. En als ze bij die zestig mensen de boetes niet innen, ja god, waren die mensen het probleem maar', zegt GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens.

'Ik vrees dat er daaronder nog zeshonderd of misschien wel zesduizend mensen zitten die de regels aan hun laars lappen.'

Ongerustheid

Bij veel politieke partijen bestaat er grote ongerustheid over illegale vakantieverhuur, zoals mensen die langer dan zestig dagen hun huis verhuren via Airbnb.

D66 wil dat Amsterdammers 24 uur per dag terecht kunnen op een speciale hotline om zo klachten over illegale hotels te kunnen melden.