Minderjarige jongeren uit Amsterdam-Zuid hebben een gewiekste truc uitgedokterd om de leeftijdsgrens van 18 jaar op softdrugs te omzeilen. Ze zamelen geld in en laten vervolgens een volwassene hun jointje kopen.

Dit zogenoemde 'meeliften' levert 18-plussers per keer tot anderhalve euro winst op, zegt verslavingszorginstelling Jellinek in Het Parool. De krant meldt dat stadsdeel Zuid de hulp van coffeeshophouders heeft ingeschakeld in de strijd met blowende jongeren. Deze week is de pilot van start gegaan.

Stadsdeel Zuid hoopt meer inzicht te krijgen in de manier waarop minderjarigen aan cannabis komen, om uiteindelijk het gebruik van deze groep terug te kunnen dringen. Daarvoor werden 17 coffeeshops in De Pijp aangeschreven.

'We vragen ze naar hun ervaringen met meeliften en vragen ze of ze met ons het gesprek aan willen gaan', zegt stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel. 'We hopen gebruik te kunnen maken van hun kennis. Zij zien meer, omdat ze in de voorste linie staan'.

Meedenken

Capel spreekt in Het Parool de hoop uit dat coffeeshops met het stadsdeel willen meedenken. 'En misschien zouden we wel breder moeten kijken, bijvoorbeeld naar de 18-plussers die voor de coffeeshop worden aangesproken. Als dit niet werkt, gaan we op zoek naar andere manieren'.