Amsterdams openbaarvervoerbedrijf GVB houdt een proef waarbij reizigers gebruik mogen maken van alle deuren in de tram. Het moet voor eens en altijd een eind maken aan de verwarring over waar in de tram in- en uit te stappen.

De proef, uitgevoerd op tramlijn 2 (van Amsterdam Centraal naar Nieuw Sloten), ging deze week van start en loopt tot en met 24 april.

De test maakt deel uit van het project "Reis voor de Reiziger", waarbij de GVB onderzoekt hoe het reizigers beter naar de zin kan maken.

Dat GVB uitgerekend tram 2 kiest, mag geen verrassing heten, schrijft De Telegraaf. "De lijn wordt intensief gebruikt door toeristen, omdat tram 2 bij de belangrijkste attracties in de binnenstad langs gaat". Juist toeristen blijken vaak verward over waar ze mogen instappen, namelijk voorin bij de bestuurder of bij de voorlaatste deur bij het hokje van de conducteur. 

In de proefperiode gelden deze regels niet. Alleen de voorste deur bij de trambestuurder blijft exclusief voor instappers.

Mooiste ter wereld

"Aan het einde bekijken we hoe deze ervaringen kunnen helpen om het comfort en gemak voor de rezigers verder te vergroten en het oponthoud bij in- en uitstappen te verkleinen", reageert een woordvoerder van GVB in de krant.

Tramlijn 2 is op zichzelf al een toeristische attractie. Volgens het blad National Geographic Traveler behoort de lijn zelfs tot een van de mooiste ter wereld.

Video: Cabinerit tram 2 van Amsterdam Centraal naar Nieuw Sloten

Cabinerit tramlijn 2 Amsterdam
Cabinerit tramlijn 2 Amsterdam