Cameraregistratie, screening van personeel en mystery guests moeten er volgens de VVD voor gaan zorgen dat de veiligheid van passagiers in Amsterdamse taxi's gewaarborgd is.

De partij stelt vragen nadat een vrouw in januari werd overreden door een chauffeur die weigerde zijn meter aan te zetten.

VVD raadsleden Dilan Yesilgöz en Cees Eenhoorn willen van de burgemeester weten hoeveel taxi gerelateerde incidenten er in 2015 geweest zijn, waarbij passagiers bedreigd, geïntimideerd of mishandeld werden.

Ook willen de raadsleden weten hoe 'slechte' chauffeurs geregistreerd worden en wanneer en daadwerkelijk beroepsverboden worden opgelegd.

Eindhoven

Volgens de VVD moet de gemeente gaan kijken naar cameraregistratie in taxi's zoals dat nu ook al in Londen en Eindhoven gebeurt. Ook zouden chauffeurs gescreend moeten worden en kunnen er mystery guests ingezet worden om de chauffeurs te beoordelen, maar dat kan volgens de raadsleden ook via een online systeem door passagiers zelf.

Op 28 januari werd de Amsterdamse Chantal overreden door een taxi, nadat zij ruzie kreeg met de chauffeur. Ze raakte zwaargewond aan haar benen. Volgens artsen mag het een wonder heten dat de vrouw niet verlamd geraakt is.