De nieuwe marktverordening zorgt opnieuw voor onrust op de Albert Cuyp. Eigenaren van de twee cafés Bozz en Moos mogen volgens de nieuwe regels hun terrassen op de markt voor hun cafés niet meer exploiteren.

Al acht jaar serveert Stefan Bos eten en drinken op het terras in de marktkraam voor zijn café. "Het kan gewoon niet. Heel simpel: het is mijn doodvonnis. Je hangt gewoon een bord op de deur met 'te koop'. Zonder terras kan ik niet voortbestaan", zegt Bos.

Ook Danny Willems, van café Moos even verderop serveert eten en drinken op het terras. Daar is nooit een wanklank over geweest. Maar de nieuwe marktverordening van de gemeente maakt hier mogelijk een einde aan.

"Ik vind het volstrekt belachelijk. Een terras draagt bij aan sfeer, gezelligheid. Het verlengt het verblijf op de markt, waardoor ze meer geld spenderen bij de 300 andere ondernemers. Andere kooplui worden de dupe van dit besluit", zegt Danny Willems van café Moos.

Onzin

De café-eigenaren hebben een medestander in Ronnie Eisenmann, fractievoorzitter van de VVD in Zuid. Hij vindt het ook onzin. "Het moet gelegaliseerd worden, al is dit denk ik niet in strijd met de marktverordening", zegt Eisenmann.

Maar stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar, nota bene partijgenoot van Eisenmanm, wil zover niet gaan. "We stellen niet de marktverordening vast, die moeten we gewoon uitvoeren. Maar we gaan dat samen met de ondernemers doen. Er is geen sprake van dat wij nu een handhavingsactie hebben ingezet. Er is alleen een aankondiging gedaan in een nieuwsbrief van het martkbureau, meer niet", zegt Slettenhaar.

Maar de cafébazen zijn er niet gerust op. "Ik heb het idee dat er andere belangen zijn op de Albert Cuyp. Over twee jaar moet de Noord Zuidlijn klaar zijn. De vastgoedhandelaren zijn bezig om de boel hier op te kopen en die willen een schone markt hebben en het straatje voor de deur schoongemaakt hebben. Die markt is er al 110 jaar en die zal er nog 110 jaren blijven", zegt een bezorgde Stefan Bos.

Bekijk de video: