Een groep bewoners van de Pijp keek verbaasd op toen donderdag een brief van het stadsdeel op de mat plofte met de mededeling dat maandag wordt gestart met de verbouwing van het Marie Heinekenplein in Amsterdam.

GroenLinks had nog vragen gesteld naar aanleiding van de herindeling van het plein. Deze vragen worden 8 maart behandeld in de raadscommissie in Zuid. Maar dan is de verbouwing al lang bezig.

"Je weet dat er een plan ligt waarop geen enkele manier rekening is gehouden met het belangrijkste aspect. Namelijk dat we hier 1 miljoen bezoekers moeten verwerken per jaar. Tenminste, dat is wat Heineken wil", zegt Wouter Huisman van de Vereniging Van Eigenaren (VVE).

Huisman doelt op de plannen die de Heineken Experience heeft om een extra uitgang te bouwen aan het Marie Heinekenplein.

Het onderwerp, onder meer die nieuwe uitgang, staat voor 8 maart op de agenda van de raadscommissie. "Je kan het een niet los van het andere zien. En desondanks doe je alsof je neus bloedt en laat je de werkzaamheden gewoon beginnen", zegt Huisman.

Garantie

De VVE wil dat er onder geen enkele voorwaarde een uitgang op het plein komt. Dat vindt de vereniging het belangrijkste punt. "Maar gegeven het feit dat we daar geen garantie op hebben, vinden we dat je niet door kunt gaan met die herinrichting van het Heinekenplein", meent Huisman.

Huisman is bang dat de Heineken Experience zich volledig zal doorzetten op het plein: "Mijn vermoeden is dat ze er echt een totaal-experience van willen maken door mensen hier uit te laten stromen."

"Ik denk dat café De Kleine Valk binnen no time Heineken Experience The Café gaat worden. En in combinatie met de Heineken ster hier heb je een totale marketingervaring. Dat is wat het gaat worden, dat is wat het doel van Heineken is."

Bekijk een reportage:

Verhuizen

Wouter Huisman is zelfs van plan te verhuizen als alle plannen en de hele verbouwing doorgaan. "Mijn zoontje gaat hier de hele dag door aankijken tegen veel bierdrinkende toeristen en dergelijke. En dat is niet het voorbeeld wat ik hem wil geven. Dus ik denk niet dat ik hier nog lang woon als dit doorgaat."