Ajax verwacht over zijn hele gebroken boekjaar 2015/2016 zowel operationeel als netto een verlies te lijden. Dat meldde de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland vrijdag bij de bekendmaking van zijn halfjaarcijfers.

Een concrete verdere duiding van de prognose gaf Ajax niet.

Het nettoresultaat kwam in de eerste zes maanden van het jaar uit op 2 miljoen euro positief, zo stelde de club. Operationeel bedroeg de winst 2,4 miljoen euro. Ajax dankt de winst vooral aan de verkoop van Kolbeinn Sigthórsson (Nantes) en Ricardo Kishna (Lazio). Een en ander was overigens fors minder dan een jaar eerder, met een winst van 28,3 miljoen euro en een operationeel resultaat van 16,6 miljoen euro.

De daling is onder meer te wijten aan het uitkomen in de UEFA Europa League in plaats van de Champions League. Daardoor zakte ook de omzet met 12,7 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder tot 52,2 miljoen euro. Zo zag Ajax de recettes uit de Europese competities afgelopen halfjaar met 1,6 miljoen euro dalen naar 4,6 miljoen euro, door minder aansprekende tegenstanders in de UEFA Europa League.

De club moest bijvoorbeeld spelen tegen FK Jablonec en Molde FK, waar een jaar eerder nog aansprekende namen als FC Barcelona en Paris Saint Germain op de affiches stonden. Ook de Europese premies liepen terug. Die daalden tot 5 miljoen euro, ruim de helft minder dan een jaar eerder. Ajax wees er daarbij op dat de premies in de Europa League veel lager zijn dan in de Champions League.