Amsterdam was nog nooit zo populair als filmlocatie als nu. Van over de hele wereld gebruiken filmploegen de stad als decor. De laatste jaren is de gemeente actief bezig met het promoten van de stad in de filmwereld, de filmcommissaris speelt daarbij een belangrijke rol.

James Bond was hier al in 1971 voor Diamonds Are ForeverOceans Thirteen bracht grote sterren naar de stad en natuurlijk ook voor Nederlandse klassiekers als Amsterdamned was Amsterdam een prachtig decor.

Maar nooit werd er meer gefilmd dan nu. Afgelopen jaar zo'n tweeduizend draaidagen verdeeld over ongeveer tweehonderdvijftig producties.

Natuurlijk helpt de aantrekkende economie, maar de in 2010 aangestelde filmcommissaris speelt daar ook een grote rol in. 'Op het moment dat de telefoon gaat en hij wordt ook opgenomen, dat klinkt heel erg simpel, maar dat wordt erg op prijs gesteld. En dan niet alleen tussen 9 en 5, want er wordt natuurlijk veel van over de oceaan gebeld. En daar zijn de tijden anders', zegt filmcommissaris Simon Brester.

Dam

De filmmakers willen naast vergunningen ook wel eens dingen die wat moeilijker liggen bij Amsterdammers. In Wehrmachtuniform over de gracht marcheren bijvoorbeeld, zoals voor de film over Anne Frank.

Of ze zijn gepikeerd omdat filmen op de Dam niet een-twee-drie geregeld is. 'Dat is natuurlijk een lastige plek omdat er zoveel straten op uitkomen. Er ligt een drukke winkelstraat: de Kalverstraat. En daarnaast hebben we ook nog de Koning, die heeft daar een huisje op de Dam', zegt Brester.

Bijvangst

Maar films in de stad hebben vooral veel voordelen. Zo is er de 'bijvangst', zoals Brester dit noemt, van het ontstaan van toeristische trekpleisters in de stad. Bijvoorbeeld het bankje langs de gracht waarop zich een romantische scène afspeelde in The Fault in Our Stars.

'We zorgen er vooral voor dat al die mensen die hier in de stad in de creatieve sector, en dan met name de film en televisie, dat die aan het werk kunnen blijven', zegt Brester.

Ondanks dat Amsterdam in trek is bij filmmakers, heeft de filmcommissaris zeker nog wensen. 'Ik zou eigenlijk het liefst willen dat we hier een origineel, in Nederland ontwikkelt script met Nederlandse acteurs, tot een Oscar weten te produceren hier in de stad. Dat zou ik eigenlijk het mooist vinden.'