Ondernemers op de Albert Cuyp Markt die hun grote kraam daar 's nachts laten staan, mogen dat vanaf 1 maart niet meer. Veel marktkooplui zijn hierover verontwaardigd.

Een nieuwe marktverordening zegt dat elke markt 's nachts helemaal leeg moet zijn. Veel ondernemers zijn het hier niet mee eens. Ook zeggen ze geen brief te hebben gekregen en moesten ze het besluit uit de media vernemen.

De marktkooplui kwamen woensdagavond samen op stadsdeelkantoor Zuid. Gitta Gotje van de notenkraam op de markt ziet vooral praktische problemen.

"We worden per 1 maart geacht onze karren iedere dag weg te halen van de markt, nadat de kramen zijn opgebroken. Dus dat houdt in een uur of half 8, 8 uur in de avond en dat god weet waar die kar te plaatsen."

Handhaven

"Het is een nieuwe marktverordening per 1 maart en die is stedelijk vastgesteld dus dat moeten we handhaven", zegt bestuurder van stadseel zuid Paul Slettenhaar. "En daarover zijn we wat mij betreft in gesprek met de kooplui."

Volgens Gotje gaat het niet alleen om haar notenkraam, maar blijven alle grote kramen 's nachts staan, "sommige al zeker 10 jaar zonder problemen". 

Slettenhaar zegt dat er een lange tijd aan gedogen aan vooraf is gegaan, maar dat de stadsbrede regel ook voor de marktkooplui op de Albert Cuyp geldt: "Over de hele stad worden alle markten per 1 maart hetzelfde behandeld. En wij zeggen: als je iets afspreekt, moet je het nakomen. Dus dat doen we ook."

Bekijk een interview met de wethouder en de Gotje:

Industrieterrein

Gotje zou niet weten waar ze een auto of bus vandaan moet halen om die kar te vervoeren of waar ze de kraam dan moet stallen.

"Waar kan je parkeren? Het wordt altijd een industrieterrein, waar het wordt opengebroken. De broodkraam en de patatkraam zijn zelfs gestolen! Ik heb zelf een splinternieuwe notenkraam van 12 meter. Helemaal op maat, ik zou niet weten hoe ik die moet draaien."

Begrip

Slettenhaar zegt begrip te hebben voor de problemen: "Ik begrijp hoe het is op de markt. Het is niet altijd even makkelijk, er is weinig ruimte en het is moeilijk manoeuvreren."

"Daar hebben we begrip voor een daarom gaan we altijd even met ze in gesprek."

Maar dat begrip is voor Gotje niet genoeg. "Een markt die al 110 jaar bestaat en zelf is ontstaan, we trekken meer publiek dan de Efteling! Het is gewoon een schande."