Ondernemers aan de Vijzelgracht en Vijzelstraat in Amsterdam maken zich grote zorgen over de aanhoudende bouwput door de Noord-Zuidlijn, maar nu ook door werkzaamheden voor het vervangen van twee bruggen.

Naar verwachting gaat dat opnieuw jaren duren en volgens de winkelstraatmanager kan dat de doodsteek zijn voor sommige ondernemers.

"Als je dus nu al weet dat je misschien nog twee jaar na de Noord-Zuidlijn in een bouwput zit, dan weet je misschien al dat je het financieel en psychisch niet gaat halen", zegt winkelstraatmanager Natalie Walenstraatstraat.

De bruggen worden pas vervangen als de Noord-Zuidlijn, als het goed is in oktober 2017, gaat rijden. Het gaat voor ondernemers best een tijd duren totdat de overlast verdwenen is.

Bekijk een reportage:

Zomer

"Voor de bruggen staat best een forse tijd. Wij hopen voor de zomer duidelijk te hebben wat die planning ongeveer gaat zijn", zegt verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens.

In de gemeenteraad vroegen SP en CDA aandacht voor de positie van de ondernemers. Volgens wethouder Litjens komt er een zogenoemde nadeelcompensatie-regeling waar ondernemers die aantoonbaar schade lijden gebruik van kunnen maken.