Amsterdam begint een proef om criminele families aan te pakken en in kaart te brengen.

Ze zijn er al mee gestart, want de gemeente is begonnen met het volgen van een grote familie, bestaande uit twaalf gezinnen met in totaal meer dan veertig familieleden, waar zowel ernstige criminaliteit als huiselijk geweld binnen drie generaties de boventoon voert.

Het stadsbestuur gaat kijken wat de rol is van de individuele familieleden en probeert dan in te grijpen in 'het systeem' dat het criminele gezin in stand houdt.

De aanpak kan variëren van opsporing en vervolging tot het verlenen van zorg. De bewuste familie is inmiddels op de hoogte gesteld.

Grip

De gemeente kan moeilijk grip krijgen op de tientallen criminele families die Amsterdam telt en waar crimineel gedrag van generatie op generatie overgaat.

"Hulpverleners en andere buitenstaanders kunnen vaak moeilijk in de gesloten cultuur van dergelijke families doordringen en worden niet zelden agressief bejegend en geïntimideerd", schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad.

Dalton-effect

Uit onderzoek blijkt dat kinderen het criminele gedrag van hun ouders en andere familieleden vaak overnemen. Dit staat ook wel bekend als het 'Dalton-effect', verwijzend naar de criminele Dalton-familie uit de stripboeken van Lucky Luke.

De proef met het eerste criminele gezin duurt tot eind dit jaar. Daarmee willen de gemeente, politie en justitie ervaring opdoen om ook andere dynastieën aan te pakken van wie de leden al jaren de wet overtreden.