Bijzonder bezoek vandaag op basisschool De Roos in de Baarsjes, Amsterdam. Minister Asscher (Onderwijs) kwam langs om te kijken hoe het gaat met de nieuwkomers.

Hoewel de vluchtelingenkinderen nog in de noodopvang zitten, gaan ze hier sinds eind december naar school. 

Basisschool de Roos is een van de vijf scholen in Amsterdam waar kinderen van vluchtelingen die nog in de noodopvang zitten naar school gaan. In totaal gaan er nu honderd kinderen naar het basisonderwijs, waarvan 22 naar De Roos.

Improvisatievermogen

"Het vroeg in dit geval wel om wat improvisatievermogen," stelt directeur Mark Veenstra. "We kregen kort voor de kerstvakantie te horen dat deze leerlingen er bij kwamen, dus we hadden maar kort de tijd om ons voor te bereiden."

Minister Asscher sprak vanmiddag onder meer met docenten en ouders van kinderen. "De kinderen zijn in ieder geval blij dat ze weer op school zijn. Sommigen hebben maanden geen les gehad en hebben een gruwelijke reis achter de rug. Het belangrijkste wat we kinderen kunnen geven is toekomst en dát krijg je op school."

"Het is lastig, maar we zijn dit aan onze stand verplicht", vervolgt Asscher. "Kinderen horen op school. Of ze nou hier blijven of terugkeren naar hun eigen land. We hebben er allemaal baat bij als kinderen gewoon leren lezen en schrijven. Hier gebeurt dat op een goede manier, ik wil kijken wat ik kan doen om ook andere gemeenten te helpen."

Bekijk de video:

Asscher bezoekt school met vluchtelingenkinderen
Asscher bezoekt school met vluchtelingenkinderen