Was het wel verstandig om de demonstraties van anti-islambeweging Pegida en het tegenprotest, georganiseerd door de SP, zo dicht bij elkaar te houden? Dat is de vraag die het CDA wil stellen aan burgemeester Van der Laan.

Volgens de partij zorgden de locaties van de protesten, bij de Stopera en op een steenworp afstand de Dokwerker, voor onnodige onrust en overlast. Daarom was er een kostbare politiemacht nodig om opstootjes tussen beide partijen te voorkomen, zegt het CDA.

De demonstratie van Pegida verliep zaterdag zeer onrustig. De politie wist weliswaar te voorkomen dat beide groepen demonstranten met elkaar in aanraking kwamen. Maar vlak voordat het protest van Pegida zou beginnen, werd er een verdacht pakketje gevonden bij de Stopera, waarna niemand het plein meer mocht betreden.

Pegida werd door de politie naar de Blauwbrug gedwongen om daar alsnog te kunnen protesteren, maar de groep weigerde dat. Pegida heeft al aangekondigd opnieuw te willen demonstreren in de stad. In totaal werden er zaterdag twintig mensen opgepakt, zij zijn allemaal weer vrijgelaten.

Voorkomen

Marjolein Moorman fractievoorzitter van de PvdA zegt blij te zijn dat een confrontatie tussen de demonstranten is voorkomen. 'Helaas moesten er wel een aantal aanhoudingen verricht worden. Maar er is goed opgetreden door de politie en burgemeester na de melding van de nepbom.'

Rutger Groot Wassink van GroenLinks zegt het jammer te vinden dat Pegida voortijdig moest stoppen met demonstreren. 'Maar het is logisch dat het niet kon doorgaan op de toegewezen plek, vanwege het verdachte pakketje.' Ook D66 zegt de beslissing van Van der Laan te begrijpen, maar gaat de burgemeester in de raad wel vragen naar het verloop van de dag.