Zaterdag demonstreert de anti-islambeweging Pegida voor de Stopera in Amsterdam. Een paar uur eerder is er een tegendemonstratie bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Die demonstratie is georganiseerd door de fractie SP, GroenLinks en PvdA. De politie zet extra ME in om in te grijpen daar waar nodig.

Een noodopvang in de stad heeft extra beveiligingsmaatregelen genomen vanwege de demonstraties. Vanochtend hebben fractievoorzitters van alle partijen een noodopvang bezocht om de vluchtelingen daar een hart onder de riem te steken.

Update 16.35 uur:
De Pegida-aanhangers zijn met bussen weggevoerd. Daarna kunnen de tegendemonstranten ook het pleintje verlaten. AT5 stopt met de live-verslaggeving.

Update 16.15 uur:
Anti-Pegidademonstranten zijn op de ingang van het metrostation geklommen en houden een spandoek omhoog met de tekst: 'Refugees Welcome!'. Intussen roept de politie alle mensen op de demonstratie te verlaten. Er staan bussen klaar waarin de actievoerders kunnen worden vervoerd.

Update 15.57 uur:
Edwin Wagensveld kondigt aan de Blauwbrug rustig te verlaten. Hij roept de Pegida-aanhangers rustig te blijven en om geen geweld te gebruiken. Maar er komen nieuwe demonstraties van Pegida: 'Amsterdam is nog niet van ons af'.

Update 15.45 uur:
Edwin Wagensveld van Pegida heeft een nieuwe demonstratie van Pegida in Amsterdam aangekondigd: 18 maart.

Update 15.42 uur: 
Het is inmiddels al zo'n 20 minuten rustig rond de Stopera en de Blauwbrug. Er zouden zo'n 10 à 15 mensen zijn gearresteerd tot nu toe. Pegida mag demonstreren op de Blauwbrug, maar de tegendemonstranten zijn ook niet van plan om te vertrekken.

Update 15.32 uur: 
De demonstranten van Pegida hebben geweigerd te demonstreren bij het standbeeld van Spinoza. De driehoek - burgemeester, politie en officier van justitie - heeft nu een tweede alternatieve locatie aangewezen, namelijk de Blauwbrug. De demonstratie daar mag maximaal tot 16.00 uur duren, vanwege de belemmering van het verkeer.

Update 15.06 uur:
Vanwege het onderzoek naar het verdachte pakketje dat nog steeds gaande is, heeft de gemeente een nieuwe locatie aangewezen: het standbeeld van Spinoza, achter de Stopera.

Update 14.48 uur:
De sfeer is omgeslagen. Er wordt vuurwerk afgestoken en de politie heeft een charge uitgevoerd. Er zijn in ieder geval twee mensen opgepakt. Of dat gaat om Pegida-demonstranten of mensen van de tegendemonstratie is niet duidelijk.

Update 14.43 uur:
Pegida wil naar de Dam. 'Als dat tuig in aan de overkant niet aan de kant gaat, gaan wij over vijf minuten naar de Dam', zegt een actievoerder van Pegida. De groep Pegida-aanhangers lopen vervolgens richting de Blauwe Brug maar worden daar tegengehouden door politie te paard.

Update 14.29 uur: 
De explosievenopruimingsdienst is aanwezig en onderzoekt het verdachte pakketje. Intussen is Pegida begonnen met hun demonstratie. Welliswaar op een andere plek dan toegewezen, omdat op de plek voor de Stopera de EOD onderzoek naar het pakketje doet.

Update 14.13 uur:
Er zou een verdacht pakketje zijn gevonden voor de Stopera. De politie doet onderzoek. Pegida-demonstranten mogen het plein niet op. 'Het interesseert mij niet dat de stad en politie dit spelletje wilt spelen. Het is de belastingbetaler die hiervoor betaalt, die betalen toch al genoeg voor de vluchtelingen al helemaal die niet welkom zijn', was de korte reactie van voorman Edwin Wagensveld van Pegida.

Pegida en tegenbeweging protesteren
Pegida en tegenbeweging protesteren

Update 14.09 uur:
De twee groepen, voor- en tegenstanders, probeerden elkaar op te zoeken. De politie heeft sussend opgetreden en houdt de twee groepen in bedwang. Er zijn geen arrestaties verricht.

Update 13.58 uur:
Een deel van de Pegida-demonstranten besloot een uurtje eerder te beginnen met protesteren. De sfeer wordt grimmiger en een deel van de demonstranten wordt weggevoerd door de politie. Pegida-aanhangers roepen leuzen als "Antifa, hahaha" en joelden de tegendemonstranten uit.

Update 13.26 uur:
De sfeer is rustig bij de tegendemonstratie. Er zijn zo'n 200 man afgekomen op het protest.

Update 13.00 uur:
Tegendemonstratie is begonnen. We spraken SP-raadslid Peter Kwint, een van de organisatoren van de tegendemonstratie. Hij zegt de afgelopen dagen te zijn bedreigd door Pegida-aanhangers.

Update 12.00 uur:
Een noodopvang in de stad heeft extra beveiligingsmaatregelen genomen vanwege de demonstraties. Vanochtend hebben fractievoorzitters van alle partijen een noodopvang bezocht om de vluchtelingen daar een hart onder de riem te steken. De vrijwilligers daar stonden echter niet te trappelen om de fractievoorzitters te ontvangen.

Update 11.38 uur:
Er is een massale politiemacht op de been rond de twee demonstraties. Onze verslaggever telde minimaal zeventig agenten en nog eens tientallen ME-busjes.