Voor een deel van de vluchtelingen in de stad lijkt er een einde te komen aan het uitzichtloze wachten. Maandenlang zaten ze op verschillende plekken in de stad, zonder dat ze iets mochten ondernemen. Deze week stromen de eerste vluchtelingen door om hun asielprocedure te starten.

"Een aantal mannen is al overgeplaatst naar onderzoekslocaties", vertelt vluchteling Rames Al Junaidy. Een goede stap, meent hij. "Dit is waarom we hier zijn, we willen starten met de procedure voor een verblijfsvergunning."

De groep uit de Havenstraat vertrekt naar locaties in onder meer Gilzen en Budel. 'Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) beslist waar je heen gaat', vervolgt Rames. "Ze geven je een formulier voor de transfer. Hier staat de datum op wanneer ze je komen ophalen met de bus."

Depressief

Sinds september vorig jaar biedt Amsterdam tijdelijk onderdak aan 1.300 vluchtelingen op vier locaties. Hieronder veel gezinnen en families, maar in de Havenstraat verbleven alleen mannen.

Een aantal van hen vertrekt met gemengde gevoelens, vertelt vrijwilliger Jurriaan Momberg. "De jongens zijn allemaal uit elkaar, een groep Syrische koks is in drie groepen verdeeld, ook als is het familie van elkaar. Ze zitten nu op verschillende plekken in het land en dat is best zwaar voor ze. Ze zijn depressief. Klaar. Het zijn stadse jongens, ze komen uit Damascus, dus ze willen gewoon reuring om zich heen."

Vluchtelingen Havenstraat
Vluchtelingen Havenstraat

Raar

Ook Rames gaat de Havenstraat missen. 'We zijn gewend geraakt aan het verblijf in de Havenstraat. We hadden het hier goed. Het is er raar nu, veel rustiger en er is minder te doen. Jammer, want we houden onszelf graag bezig.'

Wat er nu in de Havenstraat gaat gebeuren is vooralsnog onduidelijk. Mogelijk komt er een nieuwe groep vluchtelingen in.