Meer dan de helft van de ijs -en wafelwinkels in de binnenstad houdt zich niet aan de regels. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente, die momenteel strenge controles uitvoert.

Zo ook bij ijssalon Tofani, al sinds 1942 gevestigd aan de Kloveniersburgwal. Sinds jaar en dag wordt er ambachtelijk ijs verkocht in de zaak, maar ook voor eigenaar Ricardo Politi gelden de strengere regels van de gemeente. Zijn uithangbord is te groot en zijn gevelreclame is niet conform de regels. 

'Ik voel een beetje woede', vertelt Politi. 'Ze moeten gewoon goed kijken bij wie het wel, en bij wie het niet goed is.'

De zaak van Politi doet denken aan die van ijszaak Montepelmo. Ook hier voldeed een gevelbord niet aan de regels, terwijl dit bord er al jaren hing. Hier schikte de gemeente uiteindelijk in en Politi hoopt nu ook dat er voor hem een uitzondering gemaakt kan worden. 'Ik heb geprobeerd met de gemeente te praten', vertelt hij. 'Maar ik maak wel wel een beetje zorgen. Ze hebben gezegd dat het gewoon zo is.'

Gevelbord ijssalon Amsterdam
Gevelbord ijssalon Amsterdam

Welstandscommissie

In een reactie laat de gemeente weten dat zowel het uithangbord als het gevelbord niet aan de regels voldoen. Wel gaat de welstandscommissie zich buigen over dit specifieke geval.