Achmed Baâdoud, voorzitter van de bestuurscommissie Nieuw-West, staat helemaal achter het bijstandsbeleid dat wethouder Arjan Vliegenthart heeft gelanceerd. Sterker nog, de PvdA-bestuurder voert het zelf al uit.

Er is veel discussie over het beleid van Vliegenthart, omdat drie van de vier Amsterdamse bijstandsgerechtigden niet meer wekelijks hoeft te solliciteren. De VVD vindt bijvoorbeeld dat mensen met een uitkering verplicht zijn zich in te spannen voor een baan. "Verspilde moeite is een sollicitatieplicht niet, ik vind dat je mensen nooit moet opgeven", aldus raadslid Marianne Poot.

In Nieuw-West hoeven ook niet alle bijstandsgerechtigden wekelijks te solliciteren. Werkzoekenden kunnen met een speciaal programma proberen om weer aan het werk te komen. Ze volgen daarmee een soort stage, waarna 55% een betaalde baan vindt of een (nieuwe) opleiding gaat volgen.

Maatwerk

Vliegenthart zei dat het goed is voor de eigenwaarde van mensen als ze 'iets nuttigs' doen in plaats van sollicitatiebrieven schrijven. "Ik voel mij gesterkt door Wethouder Arjan Vliegenthart die in EenVandaag benadrukte hoe belangrijk maatwerk is voor de eigenwaarde van mensen. In Stadsdeel Nieuw-West pionieren wij al op dit gebied", aldus Baâdoud.