De komende jaren worden er in Amsterdam naar verwachting ruim 30.000 nieuwe woningen gebouwd. Dat laat de gemeente donderdag weten in een persbericht. 

Dit jaar worden vooral tenders, een selectieprocedure waarbij partijen zich kunnen inschrijven om de woningen te realiseren, gestart voor woningen waar in Amsterdam een tekort aan is, de middeldure huurwoningen.

Bij die tenders wordt volgens de gemeente onder andere gekeken naar de programmatische invulling, architectuur, duurzaamheid en materiaalkeuze.

Groei

"Amsterdam groeit, dat is een goed teken. De crisis op de Amsterdamse woningmarkt is voorbij", vindt wethouder Grondzaken Eric van der Burg. "Sinds de tweede helft van 2014 worden meer en sneller woningen verkocht. Elk jaar willen ruim 10.000 mensen in Amsterdam komen wonen, voor deze mensen hebben we huizen nodig."

Voor ongeveer 5.600 woningen wordt nog een marktpartij gezocht die deze woningen gaat realiseren. Voor ruim 2.100 woningen is de zoektocht naar zo’n partij al daadwerkelijk gestart.

Er zijn al vijftien locaties aangewezen. Hiervoor heeft de markt meerdere mogelijkheden zoals het aanschaffen van leegstaand vastgoed of het transformeren van vastgoed.