De huurprijzen in de vrije sector blijven stijgen. De gemiddelde huurprijs in Amsterdam steeg het afgelopen jaar met 10,4% tot € 22,28 per vierkante meter per maand.

Dat meldt het online-huurplatform Pararius.nl. De huurprijzen behoren tot de hoogste van het land. Gemiddeld kost een huurhuis ruim 2200 euro, landelijk is dat 1365 euro.

Woningen in het centrum zijn het duurst met een gemiddelde vierkante meterprijs van € 25,03 per maand. Het goedkoopste stadsdeel is Zuidoost, met een gemiddelde vierkante meterprijs van € 10,63 per maand.

Schaars

"Maar liefst 68% van de Amsterdamse woningvoorraad bestaat uit huurwoningen, waarvan 58% een sociale huurwoning is. Omdat koopwoningen zo schaars zijn betaalt men er veel meer voor dan elders in Nederland", zegt algemeen directeur Jasper Groot.

"Dit resulteert weer in hoge huurprijzen voor een vrije sectorwoning. Particuliere eigenaren die hun koopwoning verhuren zijn namelijk genoodzaakt een hoge huur te vragen om hun hypotheeklasten te kunnen compenseren."

Woonoppervlakte

Des te kleiner de woonoppervlakte, des te meer men maandelijks per vierkante meter betaalt. Voor woningen met een woonoppervlakte tussen de 50 vierkante meter en 75 vierkante meter betaalt men gemiddeld een vierkante meterprijs van 24,67 euro per maand.

Er zijn legio voorbeelden in Amsterdam waar de huurprijzen uitschieters vertonen van meer dan 30 euro per vierkante meter, waar bijvoorbeeld woningen van 50 vierkante meter worden aangeboden voor 1.500 euro per maand of meer.