Ook in een studentencomplex aan de Zuiderzeeweg maken studenten zich zorgen om hun veiligheid. Inbraken zijn volgens bewoners aan de orde van de dag.

"Ik ben gewoon lekker gaan slapen na een drukke dag op de universiteit. Ik had m'n wekker gezet op m'n telefoon. En ik word de volgende dag een uur later wakker van: 'Huh? Waarom ben ik niet wakker geworden van mijn wekker?'", zegt een studente bij wie onlangs werd ingebroken tegen AT5.

"Dus ik zoeken naar mijn telefoon, die kon ik nergens vinden. Ik dacht toen dat ik wat raars had gedaan in mijn slaap, de telefoon uit m'n bed gegooid ofzo - want die lag naast mijn hoofd. Dus ik zoeken, zoeken. En toen kwam ik in het andere gedeelte van de woning en ik voelde dat de deurklink open was en dacht ik: 'Dan is m'n telefoon dus echt meegenomen.'"

Laptop

En zij is niet de enige. Op deze manier wordt er vaker ingebroken in het studentencomplex. De inbrekers voelen aan de klink of de deur open is en gaan vervolgens naar binnen. Op dezelfde nacht waarop de studente die wij spraken werd bestolen, werd er in het complex even verderop ook ingebroken. Daar werd onder andere een laptop meegenomen.

Het complex ligt afgelegen bij een tramremise en de omgeving is slecht verlicht. Bewoners hebben al meerdere malen bij woonstichting De Key aangedrongen op veiligheidsmaatregelen, maar vooralsnog zonder succes. Veiligheidscamera's hangen er niet, dat zou te duur zijn. Voor een afschrikkend effect hangen er wel bordjes dat er camera's hangen.

Na de inbraak komt het besef bij de studente waar was ingebroken dat er iemand in haar kamer is geweest. "Toen ben ik heel snel naar de universiteit gegaan en daar m'n ouders en de politie gebeld en aangifte gedaan. Ik heb het de volgende dag ook bij de beheerder van De Key gemeld", zegt de studente, die liever anoniem wil blijven. "Er is niks met mij gebeurd. Het had veel erger kunnen aflopen."

Bekijk de video:

Ook studenten aan Zuiderzeeweg voelen zich onveilig
Ook studenten aan Zuiderzeeweg voelen zich onveilig