Alle fractievoorzitters van de Amsterdamse politieke partijen, behalve de VVD, komen zaterdag bij elkaar in de vluchtelingennoodopvang aan de Marnixstraat. Dat doen ze als statement en protest tegen Pegida, de anti-islambeweging die die middag zal demonstreren bij de Stopera.

Zaterdagochtend om 11:00 komen de fractievoorzitters bijeen op de vluchtelingenopvang. 

Naast het statement van de fractievoorzitters is er zaterdag ook een demonstratie van tegenstanders van Pegida. Die begint om 13:00 bij de Dokwerker en mag worden gehouden tot 15:00.

Even verderop, bij de Stopera, start om 15:00 het protest van Pegida, dat zal om 17:00 uur afgelopen zijn.

Maatregelen

Omdat eerdere demonstraties in steden waar Pegida demonstreerde wel eens uit de hand liepen, heeft burgemeester Van der Laan maatregelen aangekondigd. De gemeente liet eerder deze week weten dat er signalen zijn dat verschillende groepen zouden willen proberen om één of beide demonstraties te verstoren.

Samen met de politie en de organisatoren van beide protesten zijn er maatregelen genomen.

Nazi-symbolen

De demonstranten moeten zich strikt houden aan een aantal door de gemeente opgelegde regels. Zo mogen er geen zaken meegenomen worden "waarmee schade of letsel kan worden toegebracht."

Dat is inclusief met tapijt verstevigde spandoeken, dikke stokken en beschermende kleding. Daarnaast is het verboden om dingen in brand te steken en symbolen van IS, Hamas en hakenkruisen te dragen.