Een medewerker van het parkeerbedrijf Egis, dat parkeercontroles uitvoert in Amsterdam, zegt dat de nieuwe methode die sinds 1 januari gebruikt wordt, niet integer en oneerlijk is. Egis en de gemeente weerleggen dat en spreken van een 'meer dan fair' methode.

Volgens de anonieme medewerker zouden veel van zijn collega's ook bedenken hebben over het zogeheten experiment 'Deskforce', meldt De Volskrant. Daarbij rijden twee auto's rond die niet alleen automatisch nummerborden scannen, maar ook foto's maken. Hierdoor zijn er minder controleurs op straat nodig dan voorheen.

De voertuigen die door de scanauto worden aangemerkt als niet-betalend of fout geparkeerd krijgen vanaf dat moment nog vijf minuten om te zorgen dat ze wel geregistreerd staan. Gebeurt dat niet, dan krijgt een kantoormedewerker vier foto's van de situatie te zien. Dan wordt bepaald of er een boete moet worden uitgeschreven. In geval van twijfel gaat er nog iemand op een scooter ter plaatse.

Volgens de anonieme medewerker kan de kantoormedewerker niet zien of er sprake is van een bijzondere situatie. Directeur Carlo Barten van Egis Parking Services weerlegt die kritiek en zegt dat met vier foto's wel degelijk goed ingeschat kan worden of er sprake is van een bijzondere situatie. Ook benadrukt hij dat als er twijfel is, er een scooter ter plaatse wordt gestuurd.