Tientallen Amsterdammers protesteerden woensdagmorgen in het Vondelpark tegen TTIP, het omstreden handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten.

Eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel) ging woensdagmorgen in debat met voor- en vooral tegenstanders van het verdrag. Amsterdam heeft het niet zo op het verdrag. Vorig jaar nog nam een meerderheid in de gemeenteraad een voorstel aan waarin Amsterdam tot 'TTIP vrije gemeente' werd uitgeroepen.

En hier probeerde Malmström dus verandering in te brengen. Ze hamerde op de grote economische voordelen die het verdrag met zich mee zou brengen. 'Ik begrijp dat er veel zorgen zijn', stelde ze. "Maar het is goed je te beseffen dat in de rest van de wereld een hoop landen juist vóór dit verdrag zijn. In de meeste landen is er nauwelijks debat."

Noodzaak

Het is echter maar de vraag of ze hier veel steun mee heeft vergaard onder de tegenstanders. "Ik zie überhaupt de noodzaak van zo'n monsterverdrag niet in", stelt Marie-Anne van Reijen van GroenLinks. "Ze zegt steeds dat we het nodig hebben voor de handel, maar dit is helemaal niet zo."

Ook wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) blijft kritisch. "We hebben vorig jaar met de gemeenteraad een signaal afgegeven dat er zorgen zijn in onze stad. Dit signaal moet een weg vinden naar de Europese Commissie."

Frikandel

"Wij moeten ons zorgen maken om ons voedsel", stelt Jurjen van den Bergh van de Stop TTIP-aliantie. "Over onze groene energie, over hoe boeren hun vlees produceren en meer. Dat staat allemaal op het spel in deze TTIP-onderhandelingen." Geert Ritsema (Milieudefensie) vergelijkt TTIP met een frikandel: "hoe meer je er van weet, hoe meer je er tegen bent."

Video: Protest TTIP in Vondelpark

Tegenstanders TTIP in gesprek met eurocommissaris
Tegenstanders TTIP in gesprek met eurocommissaris