De Amsterdamse afdeling van SP wil dat er trouwen of trappen komen zodat mensen die in de gracht vallen er weer uit kunnen komen.

De partij pleitte al eerder voor dergelijke maatregelen, maar na de dood van de Brit Richard Cole staat het voor de partij opnieuw op de agenda. Jaarlijks vindt de politie gemiddeld vijftien lichamen in het water, meestal dronken mensen die per ongeluk te water raken en niet meer op de kade kunnen komen.

Cole's lichaam werd maandagavond in de Herengracht gevonden, nadat hij een week eerder bij het Thorbeckeplein verdween. Vorig jaar werd het lichaam van de Noorse toerist Torre Grodem nabij het Max Euweplein in het water gevonden en begin december werd het lichaam van de Schotse toerist Chris Nelson aangetroffen in het water bij de Oudeschans. De SP vindt dat er zo snel mogelijk maatregelen moeten komen.

"We hebben dit al eerder aan de orde gesteld. We hebben toen ook voorgesteld om ter plekke maatregelen te nemen, waarvan je weet dat het uitgaansplekken zijn waar mensen na afloop in de gracht staan te plassen, om daar touwen aan de kades te spannen. Zodat mensen zich in ieder geval vast kunnen houden", aldus Nelly Duijndam van de SP.

'Span touwen aan kades Amsterdam'
'Span touwen aan kades Amsterdam'

Campagne

Duijndam denkt dat ook een campagne zou kunnen helpen bij het voorkomen van dergelijke ongelukken. "Je zou kunnen denken aan een campagne met bierviltjes. Plassen in de gracht is gevaarlijk of dodelijk. Dan worden mensen er op gewezen. Er moet veel meer aandacht voor zijn dat het heel gevaarlijk is. De PvdA gaat hierover morgen vragen stellen aan verantwoordelijk wethouder Kock."

Ook bij poppodium De Melkweg zijn ze inmiddels bekend met het probleem. Ze vissen daar regelmatig, dronken of niet, mensen uit het water van de Lijnbaansgracht. "We hebben wel eens voorgesteld aan de gemeente om een fonteininstallatie te maken, zodat mensen het horen en ook zien. Dat stuit op welstandsproblemen of het is te kostbaar. We zijn niet verantwoordelijk, maar we voelen ons wel verantwoordelijk. Het is ook ons publiek."