De gemeente heeft beperkingen opgelegd aan de demonstratie zaterdag van anti-islambeweging Pegida. Zo is de demonstratie niet op de Dam, zoals Pegida wilde, maar op het plein bij de Stopera. 

"Je vraagt een demonstratie aan op de Dam. Dus natuurlijk is dat dan het eerste waar je graag wil staan, maar dit is een goed alternatief", zegt Edwin Utrecht van Pegida Nederland.

De demonstratie van Pegida begint zaterdagmiddag om 15.00 uur bij de Stopera. Naar verwachting komen er zo'n vijfhonderd mensen op af. De tegendemonstratie Vluchtelingen Welkom Racisme Niet, georganiseerd door de SP, is even verderop bij de dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein en duurt van 13.00 uur tot 15.00 uur.

"We hadden graag een protestmars willen houden maar dat is ons niet toegestaan. De politie heeft daar een aantal redenen voor en zij hebben een negatief advies gegeven aan de burgemeester", zegt Chris Schaeffer van de SP.

De gemeente verbiedt ook het dragen van bivakmutsen, verstevigde spandoeken, vuurwerk en IS-vlaggen. Verder wordt specifiek benadrukt dat het meedragen van hakenkruizen niet wordt getolereerd, omdat het symbool zich niet verhoudt met het verleden van Amsterdam.

"We hebben nog nooit hakenkruizen gedragen, die zijn altijd al verboden bij ons. Ik vraag me af waarom dat bij ons nog een keer extra benadrukt moet worden, wij hebben niks met nazituig te maken", reageert Edwin Utrecht op het statement van de gemeente.

Confrontaties

De afspraken voor tijd en locatie moeten ervoor zorgen dat er geen confrontaties ontstaan tussen beide partijen. In andere steden, zoals Rotterdam en Utrecht, gebeurde dat eerder wel. De gemeente heeft ook in dit geval signalen ontvangen dat verschillende groepen willen proberen om een of beide demonstraties te verstoren.

"Het is ook nog nooit van onze kant, in welke vorm dan ook, agressie geweest richting een andere demonstratie. Het is elke keer van de andere kant. En dan net zo doen alsof je signalen hebt gekregen, dat is het enige vanuit de gemeente Amsterdam wat pure onzin is", besluit Edwin Utrecht.

Video: Pegida tevreden met alternatieve plek protest

Pegida tevreden met alternatieve plek voor protest
Pegida tevreden met alternatieve plek voor protest