Metrobestuurders die in de toekomst over het traject van de Noord-Zuidlijn rijden, krijgen hiervoor een speciale opleiding. Onderdeel van de opleiding is een flink aantal ritten in een simulator, waarin het traject geheel digitaal is nagebouwd. 

"Vorig jaar hebben we besloten om simulatoren in te zetten om tijd te winnen", vertelt projectleider Reinoud Hom in een bericht op de website van de Noord-Zuidlijn.

"De planning voor het proefrijden was erg krap: niet alleen moeten minimaal 55 bestuurders hun uren maken, gedurende die hele periode moet bovendien het spoor vrij zijn, de metro’s beschikbaar en daarnaast moeten ook de verkeersleiding en ondersteunende diensten aangehaakt zijn", zegt Hom.

Alle bestuurders zijn verplicht om vier volle dagen over het nieuwe spoor te rijden voordat ze reizigers mogen meenemen. "Met de inzet van simulatoren kun je dit terugbrengen tot anderhalve dag", aldus de projectleider.

De simulatoren bieden een "zo realistisch mogelijk beeld" van het traject. Zelf alvast een stukje rijden over de Noord-Zuidlijn kan dankzij onderstaande fragmenten. Binnenkort volgt een langere video waarin reizigers ook "virtueel uitstappen".

Bekijk video:

Simulator Noord-Zuidlijn bij Rokin
Simulator Noord-Zuidlijn bij Rokin