Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot zes jaar celstraf geëist tegen een professionele groep autodieven in Amsterdam. Een aantal van de gestolen auto's is gebruikt voor een liquidatie en pogingen daartoe. 

Het OM vindt dat de groep daarmee dodelijke misdrijven hebben mogelijk gemaakt.

De politie kwam de groep op het spoor in een onderzoek naar een poging tot liquidatie in 2014. De BMW die daarbij werd gebruikt, en uitgebrand werd teruggevonden, was een week eerder gestolen. De verdachten stalen regelmatig op bestelling auto's, die vervolgens in een aantal gevallen voor zeer ernstige misdrijven werden gebruikt.

De groep stal voornamelijk donkerkleurige, snelle auto's van een paar jaar oud, waarschijnlijk omdat de beveiliging van deze auto's makkelijk te kraken was. Het ging daarbij hoofdzakelijk om BMW's en Audi's. Voorafgaand aan de diefstal zochten de verdachten naar een geschikt kenteken en een bijna identieke auto.

27 personenauto's

De groep wordt verdacht van het stelen van 27 personenauto's, waarvan er drie daadwerkelijk zijn gebruikt bij een liquidatie of een poging daartoe. De ernst van autodiefstallen wordt in deze zaak alleen maar versterkt, doordat zij planmatig en in georganiseerd verband plaatsvonden, en doordat een aantal auto’s voor ernstige misdrijven zijn gebruikt.

Ook ongeacht of de verdachten dit wisten, zij stalen en heelden niet voor zichzelf en hebben met hun gedragingen dodelijke misdrijven mogelijk gemaakt', aldus de officier van justitie.

De elf verdachten hoorden straffen van zes maanden tot drie jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen de hoofdverdachte werd zes jaar cel geëist.