De Amsterdamse politicus Delano Felter krijgt toch nog een boete voor antihomo-uitspraken die hij deed in 2010. Het gerechtshof in Amsterdam heeft de man maandag veroordeeld tot een geldboete van 1.000 euro, wegens belediging en discriminatie.

Felter betoogde in 2010 als lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij dat homo's 'te aanwezig' zijn in Amsterdam. "De homofiel wordt gewoon te dominant. Ik denk dat er te veel homofielen zitten in het bestuur", vertelde hij. En: "Die mensen met die seksuele afwijkingen moeten gewoon eigenlijk bestreden worden door de hetero's."

Bekijk de opmerking van Felter:

Boete voor politicus na antihomo-uitspraken
Boete voor politicus na antihomo-uitspraken

Aangifte

Belangengroep COC deed aangifte. Uiteindelijk vond het gerechtshof in Amsterdam dat de uitspraken binnen de ruime vrijheid van meningsuiting vallen die een politicus heeft. Daarna kwam de Hoge Raad eraan te pas en die vernietigde die uitspraak.

Een politicus moet kunnen kwetsen en choqueren, maar moet ook zorgen dat zijn uitlatingen niet in strijd zijn met de wet en de rechtsstaat, vond de Hoge Raad eind 2014. Het hof moest daarom de zaak opnieuw onderzoeken.

Felter moet nu 1.000 euro boete betalen, waarvan 500 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Het hof vindt de uitspraken 'onnodig grievend' en spreekt over een 'strafbare vorm van groepsbelediging c.q. aanzetten tot discriminatie'.