Russische hackers eisen verantwoordelijkheid op valse bommeldingen scholen

De bommeldingen die donderdagochtend binnenkwamen bij drie scholen in Amsterdam zijn gedaan door de Russische hackersgroep Evacuation Squad.

Evacuation Squad is ook verantwoordelijk is voor de bommeldingen in Parijs, Oslo, Stockholm en verschillende steden in Engeland. Dat schrijft een woordvoerder van de bende in een mail aan Het Parool.

De bommeldingen gaven donderdag amper onrust in de stad. Zo reageerde de rector van het Amsterdams Lyceum op het Valeriusplein heel koel  voor de camera van AT5.

"De bom zou onder het gebouw liggen. Dat is lastig. Dan moet je echt flink gaan graven'. Hij ontruimde het gebouw dan ook niet. 'Dat doe je als er een echte melding is. Of als je het enigszins serieus neemt natuurlijk wel". 

In de Britse krant The Independent gaf de hackersgroep een opmerkelijke verklaring voor haar daden: "we haten autoriteit en we houden ervaren chaos te veroorzaken".

Twitter

Evacuation Squad had tot voor kort ook een account op Twitter. Daar werden bommeldingen op scholen en (sport)evenementen aangeboden tegen betaling. "Wil je een dag vrij van school? Wil je de politie wegleiden van een misdaad die je gaat begaan? Mail ons!" Inmiddels is het account verwijderd.

Lees meer over:
Tip de redactie