Amsterdam extra alert op homodiscriminatie in noodopvang vluchtelingen

In Amsterdamse noodopvang voor vluchtelingen is het personeel en vrijwilligers extra alert op mogelijke homodiscriminatie. Dit zei wethouder diversiteit Simone Kukenheim vrijdagavond op AT5.

Afgelopen december bleek dat Amsterdam was overgegaan tot tijdelijke aparte opvang van LHBT-vluchtelingen na bedreigingen binnen en buiten de noodopvang.

Op de aparte opvang kwam kritiek, onder andere van premier Rutte. Hij vindt dat de daders aangepakt moeten worden en ziet niets in verplaatsing: 'Als het daar onveilig is, moet dát aangepakt en opgelost worden.'

Volgens wethouder Kukenheim is de gemeente nu extra alert: 'Er zijn wel zorgen of mensen lekker in hun vel zitten en ook hoe dat dan gaat. We hebben extra geïntensiveerd bij de mensen die daar werken om goed op te letten.

Zodat daders aangesproken kunnen worden maar dat er ook goede zorg is.' Volgens Kukenheim is er wel degelijk opgetreden tegen daders: 'Er zijn bij de politie meldingen gedaan, die hebben dat afgehandeld. De daders worden er niet blij van, maar dat is vooral een zaak van de IND.'

Lees meer over:
Tip de redactie