De VVD wil dat de stadspas voor iedere Amsterdammer toegankelijk is. De stadspas is nu verkrijgbaar voor minima en mensen met pensioen. Met de pas krijgen ze korting op musea en andere bezienswaardigheden.

Amsterdammers die buiten deze groep valt, zou ook recht moeten hebben op de kortingspas. Maar dan wel tegen betaling.

"De Amsterdampas nieuwe stijl is bedoeld om te zorgen dat bewoners nóg meer kunnen genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. Wat ons betreft gaat de gemeente in gesprek met ondernemers en bewoners om te kijken hoe we het aanbod aan winkels, musea en horeca optimaal kunnen invullen voor Amsterdampashouders", zegt VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok.

Volgens de partij hoeft een uitbreiding van de stadspas geen extra subsidie te kosten. Het zou meer bezoekers en publiciteit opleveren voor ondernemers. Verder noemt de VVD de uitbreiding van de stadspas "een leuk gebaar van ondernemers aan Amsterdammers". "

Een tevreden Amsterdammer is voor elke ondernemer het beste uithangbord", zegt Marianne Poot, woordvoerder werk van de VVD.

Ook horeca en winkels zouden zich kunnen aansluiten bij de stadspas, stelt de partij voor. Zo kunnen inwoners korting krijgen op Amsterdamse producten. Als voorbeeld noemt Ruigrok de stad Brugge waar bewoners "al jaren gratis naar musea kunnen en dit erg waarderen", zegt Ruigrok.