Bommelding Amsterdamse school past in wereldwijd patroon

De bommeldingen bij scholen, zoals donderdag bij onder meer het Amsterdams Lyceum, past in een wereldwijd patroon. In verschillende steden over de wereld zijn de afgelopen dagen op dezelfde manier bommeldingen gedaan.

In Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan was het ook raak. Daar werden ook scholen ontruimd door een bommelding, schrijft de NOS.

Een groep die zich op Twitter voordeed als Evacuation Squad, heeft de meeste bommeldingen opgeëist. Geen van de landen bevestigen dit. De bommeldingen in Amsterdam werden niet opgeëist, maar ze zijn vergelijkbaar met die in bijvoorbeeld Sydney en Groot-Brittannië. Het dreigement komt binnen via een telefoontje. Een robotstem leest de dreiging voor.

"We werden gebeld door iets dat op een soort computerstemmetje leek", zei rector van het Amsterdams Lyceum Schoonveld tegen AT5. "En de bom zou onder het gebouw liggen. Nou, dit is wel heel lastig he. Dan moet je echt flink gaan graven om te beginnen. Bovendien, we kennen het gebouw heel goed. Dus gelukkig niks aan de hand, zoals we eigenlijk al wisten."

Het Twitteraccount is inmiddels verwijderd.

Lees meer over:
Tip de redactie