'Half jaar voor wegwerken wachtlijst meldpunt kindermishandeling te lang'

De wachtlijst bij Veilig Thuis moet binnen een half jaar weggewerkt zijn. Dat wil zorgwethouder Eric van der Burg. Bij het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling is met tweehonderd meldingen nog niets gedaan, mede door een personeelstekort.

Maar volgens critici is nog een half jaar wachten veel te lang. "We hebben dus kinderen in deze stad, die op dit moment in een onveilige thuissituatie zitten en die moeten wachten", zegt PvdA-raadslid Sofyan Mbarki.

"Dit moet heel snel opgepakt worden. Wat mij betreft binnen enkele weken moeten we kunnen garanderen dat ieder kind in Amsterdam veilig is."

Mede door het succes van de campagne 'het houdt niet op, niet vanzelf', kreeg meldpunt Veilig Thuis eind vorig jaar ineens veel meer meldingen. 1550 in de laatste maanden van het jaar, tegenover ruim 1250 in het kwartaal voor de zomer. Nu is er een wachtlijst en dat kan niet, zegt de Inspectie die onderzoek deed naar het nieuwe meldpunt.

Bekijk een reportage:

Spoedmeldingen

Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg erkent dat. 'Iedere ochtend wordt er gekeken, zijn dit spoedmeldingen, dan wordt er actie ondernomen. Of kan dit wachten omdat de spoedmeldingen voor gaan? Met name bij dat wachten ontstaat er een wachtlijst. Dat is niet goed. Dat heeft de inspectie gezegd, daar ben ik het ook mee eens.' 

Het stadsbestuur heeft een half miljoen uitgetrokken, zodat het meldpunt nieuwe mensen aan kan nemen. Maar een half jaar de tijd nemen is té lang, zegt Rob de Blok, die met zijn vrouw samen al jaren uit huis geplaatste kinderen onder zijn hoede neemt. "Hoe langer je wacht, hoe ernstiger de situatie wordt in de meeste gevallen. Het gaat niet vanzelf over."

Lees meer over:
Tip de redactie